Dieta i oczyszczenie

Kiedy zaczynamy odczuwać obniżającą się wydolność fizyczną i psychiczną, gdy tracimy radość życia, chęć do podejmowania nowych wyzwań, stajemy się ociężali, otyli, odczuwamy objawy chorób cywilizacyjnych , jest to sygnał konieczności wspomożenia własnego organizmu. Zdrowe pożywienie sprzyja dobremu samopoczuciu, utrzymaniu prawidłowej masy ciała i długowieczności, to podstawa w leczeniu chorób przewlekłych, baza zdrowia i wiary w siebie.

Tradycyjna medycyna chińska traktuje człowieka jako integralną część przyrody, mikrokosmos, którego odzwierciedlenie znajdziemy w naturze. Odejście współczesnego człowieka od natury skutkuje chorobami cywilizacyjnymi takimi jak: alergie, otyłość, choroby układu krążenia, stres.
Do najważniejszych metod leczniczych należą:
Dieta
Akupunktura
Ziołolecznictwo
Ćwiczenia ruchowe

Natura obdarzyła nas zdolnością naprawy i wyrównywania strat powstałych w toku cywilizacyjnie przystosowanego trybu życia. Doskonałe warunki dla pobudzenia procesów oczyszczania, regeneracji, samoleczenia, stwarzają wczasy zdrowotne w Borach Tucholskich, gdzie oprócz miłej atmosfery, relaksu, profesjonalnej opieki, wspomagających zabiegów, doradztwa spróbujecie Państwo odpowiedniej kuchni. To właśnie w kuchni tkwi klucz do uwolnienia naszych wewnętrznych mocy - nie magicznych, ale czysto fizjologicznych!

Dieta odchudzająca według 5 elementów, oparta na produktach naturalnych bogatych w składniki odżywcze, witaminy, mikroelementy jest podstawą zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia oraz utraty zbędnych kilogramów.

Proponujemy również dietą – warzywno-owocowa. Stanowi ona kombinację warzyw i owoców z dodatkiem ziół, wg receptury Pani Doktor Ewy Dąbrowskiej. Dieta warzywno- owocowa zmusza organizm do przestawienia metabolizmu na alternatywny tor, tzw. żywienia wewnętrznego, rozpoczynając w ten sposób generalne wewnętrzne porządki – sprzątanie ze złogów, degeneracji, nadmiaru tkanki tłuszczowej, cholesterolu, groźnych drobnoustrojów, uszkodzonych komórek i tkanek. W efekcie odzyskujemy wydolność w zakresie wszelkich narządów i układów naszego organizmu: pokarmowego – eliminację zgagi, wzdęć, zaparć, niestrawności; nerwowego – eliminację chronicznego zmęczenia, bólów głowy, zaburzeń koncentracji, skłonności do depresji oaz problemów ze snem, immunologicznego – poprawę odporności, eliminację tzw. przewlekłych stanów zapalnych i wiele innych w zależności od indywidualnych potrzeb organizmu. Warzywa i owoce to najlepsze produkty do oczyszczania, ponieważ są źródłem wody, witamin, mikroelementów, substancji bioaktywnych, dzięki którym uzupełniane zostają wszelkie braki w organizmie. Dieta daje najlepsze efekty, gdy stosuje się ją przez 6 tygodni.

W diecie przewidziane są 3 posiłki w ciągu dnia, najlepiej o godzinie 9:00, 13:00 i 18:00. Dzień zaczyna się od wypicia wody z cytryną oraz kwasu z kiszonych buraków. Jeśli między posiłkami czujemy głód, można zjeść jabłko, napić się wody, ziół lub soku.

W czasie kuracji oczyszczającej zaleca się spożywanie następujących warzyw i owoców:

  1. Korzeniowe: buraki, marchew, pietruszka, seler, chrzan, rzodkiew, rzepa, rzodkiewka
  2. Cebulowe: cebula, por, czosnek
  3. Krzyżowe: kapusta biała, włoska, czerwona, brukselska, pekińska, brokuł, kalafior, kalarepka, jarmuż
  4. Liściaste: wszystkie gatunki sałaty, seler naciowy, zielona pietruszka, koperek, cykoria, szpinak, zioła
  5. Dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórek
  6. Psiankowate: pomidor, papryka, bakłażan
  7. Inne: fasolka szparagowa, szparagi w ograniczonych ilościach
  8. Owoce: jabłka, cytryny, grejpfruty, kiwi i pomarańcze w ograniczonych ilościach

Wskazania

Dieta wskazana jest dla osób zdrowych w celach profilaktycznych (zapobieganie chorobom cywilizacyjnym).
Leczenie chorób cywilizacyjnych:
  • zdrowych, w celach profilaktycznych
  • chorych z zaburzeniami metabolicznymi:
  • nadwagą
  • otyłością
  • nadciśnieniem
  • wysokim cholesterolem
  • miażdżycą
  • kamicą nerkową
  • skazą moczanową
  • zakrzepami żylnymi
  • z przewlekłymi chorobami zapalnymi:
  • nawracającymi infekcjami migdałów i zatok
  • reumatoidalnym zapaleniem stawów
  • chorobami alergicznymi skóry
  • astmą oskrzelową
  • chorobą wrzodową
  • z chorobami zwyrodnieniowymi stawów
  • zaćmą
  • paradentozą
  • chorobami skóry:
  • łuszczycą
  • sklerodermą
  • porfirią
  • cierpiącymi na zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego:
  • zespół jelita nadwrażliwego
  • zaparcia
  • zgagę


Dr Ewa Dąbrowska o wskazaniach do odbycia diety:
Najlepsze efekty uzyskuje się w typowych chorobach z przekarmienia, jak zespół X, tj.: choroba wieńcowa, cukrzyca II typu, nadciśnienie, otyłość, hipercholesterolemia, dna (podagra), miażdżyca zarostowa kończyn. Kuracja ta jest skuteczna w zaburzeniach immunologicznych takich, jak alergie skórne, astma, nawracające infekcje, kolagenozy, a także w chorobie zwyrodnieniowej stawów, zaćmie, paradontozie, chorobie wrzodowej, stłuszczeniu wątroby, owrzodzeniach podudzi. Równocześnie ustępuje szereg zaburzeń funkcjonalnych, jak zespół jelita nadwrażliwego, zaparcia, nerwica, jaskra itp.
Dr E. Dąbrowska, Ciało i ducha ratować żywieniem. Wydawnictwo Michalineum – CMM, 2012, s. 27

W leczeniu chorób odpowiednim żywieniem należy w pierwszym etapie zastosować post np. oparty na jarzynach, aby oczyścić organizm z wszelkich złogów, a następnie stosować zdrowe żywienie i okresowo posty.
E. Dąbrowska, Ciało i ducha ratować żywieniem. Wydawnictwo Michalineum – CMM, 2010, s. 43

 

Przeciwwskazania

  • choroby psychiczne
  • gruźlica
  • cukrzyca na insulinie
  • nadczynność tarczycy
  • wyniszczenie organizmu (nowotwory)
  • ciąża i okres karmienia
  • wiek - przed okresem dojrzewania